Prof. Dr. Ersin Nazif GÜRDOĞAN
1945 yılında Eskişehir’de doğdu. Lisans eğitimini İTÜ Makine Mühendisliği’nde aldı. İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsünün uzmanlık programını 1968 yılında tamamladı. Devlet Planlama Teşkilatında 1968 ve 1972 yılları arasında Proje Değerlendirme Uzmanı olarak çalıştı. Bu arada bir yıl İngiltere’de çalışmalarda bulundu. Erzurum Üniversitesinde de akademik çalışmalar yürüttü. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde başladığı doktora çalışmasını 1975 yılında bitirdi ve ertesi yıl aynı okulda çalışmaya başladı. 1987'de doçentliğe, 1994'te profesörlüğe yükseldi. Halen, Üsküdar Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesinde öğretim üyeliği yapmaktadır.
Gürdoğan, “7 Güzel Adam” olarak bilinen, bir dönem Türk edebiyatına yön veren şair ve edebiyatçıların yayınladığı Mavera Dergisi’nin kurucularındandır.
“Teknolojinin Ötesi” ve “Kültür ve Sanayileşme” isimli kitapları ile teknolojinin toplum üzerindeki olumsuz etkilerini ilk defa gündeme taşımıştır. “Kirlenmenin Boyutları” kitabı ile de Türkiye’de ilk defa çevre sorunlarına dikkat çekmiş, çevre kirliliği kadar kültür kirlenmesinin de üzerinde durmuştur.
Merhum Turgut Özal ve Necmettin Erbakan dönemleri başta olmak üzere Türkiye’nin ekonomisinde ve politikasında önemli görevler yüklenmiştir.
“Görünmeyen Üniversite” kitabı ile tasavvuf ve dergâh kültürünün Anadolu’nun kültüründe ne kadar önemli bir yer tuttuğunu ortaya koymuştur. “Hicaz’dan Endülüs’e”, “Zamanı Aşan Şehirler” ve “New York’tan Los Angeles’a Yeni Roma” isimli kitaplarıyla gezi edebiyatına katkılarda bulunmuştur. Türkiye Yazarlar Birliği’nden “Teknolojinin Ötesi” ve “Zamanı Aşan Şehirler” kitapları ile Düşünce ve Gezi Edebiyatı ödüllerini almıştır.
Mehmet Akif İnan Vakfı’nın ilk defa verdiği, 2020 Yılı Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü de Nazif Gürdoğan’a verilmiştir.
Kültür ve ekonomiyi altın oranda harmanlayan, hem Yunus hem Sinan olmasını bilen, bir elinde “Mesnevi” bir elinde “Mukaddime” ile yürüyen gençlerin hocası, “7 Güzel Adam”dan biri Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, pek çok bilimsel toplantı ve panellere öncülük yapmış ve yapmaya devam etmektedir.
Gürdoğan evli ve üç çocuk babasıdır.
Hayatı “görünmeyen üniversite” olarak tanımlayan, Mehmet Akif’in tabiri ile “Asım’ın Nesli”ne katkı sağlayan çalışmaları dolayısıyla Üsküdar Üniversitesi tarafından Yüksek İnsâni Değerler Ödülü takdim edilmesi uygun görülmüştür.