Mahmut EL OSMAN

Mahmut EL OSMAN

Türkiye, 24 Ocak 2020 Cuma günü saat 20.55’te merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Elazığ ve Malatya’da birçok binanın yıkılmasına yol açan deprem felaketi, birçok kahramanın yer aldığı kurtarma anları ile yıllarca unutulmayacak sahneleri akıllara kazıdı.

Yıkılan binaların altında kalanları kurtarmak için Türkiye’nin dört bir yanından Elazığ ve Malatya’ya gelen Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Jandarma Arama ve Kurtarma Timleri, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), AKUT ve çeşitli şehirlerde görevli itfaiye ekipleri, cansiperane çalışmalarıyla deyim yerindeyse bir destan yazdılar. Bu emsalsiz çabayla enkaz altından 45 kişi çıkarıldı.

Elazığ depreminde tüm Türkiye’nin hafızasından çıkmayacak hikâyeleri yazan o kahramanlardan biri de Suriyeli Mahmud El Osman’dı. 3 ay önce Hatay'dan Elazığ'a gelen ve Fırat Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği hazırlık sınıfında okuyan 22 yaşındaki Mahmud El Osman, depreme evlerinde yakalanan Dürdane ve Zülküf Aydın çiftinin yardımına koştu. Suriyeli Mahmud, çiftin üzerine devrilen beton parçalarını elleriyle kaldırarak Aydın çiftinin enkaz altından çıkmalarını sağladı.

Suriyeli Mahmud, böylece dil, din, etnik köken gibi farklılıkların hiçbir anlamı olmadığını, zor durumdaki insanların yardımına koşmanın ve hayat kurtarmanın “gerçek insanlık” olduğunu herkese gösterdi.

Hiçbir karşılık beklemeden yüksek insanî motivasyonu ile depremzedelerin yardımına koşarak gösterdiği üstün çaba nedeniyle Üsküdar Üniversitesi tarafından Yüksek İnsâni Değerler Ödülü takdim edilmesi uygun görülmüştür.