Prof. Dr. Banu ONARAL

Prof. Dr. Banu ONARAL

Banu Onaral, Drexel Üniversitesinde Biyomedikal Mühendisliği, Bilimleri ve Sağlık Sistemleri Fakültesinde H.H. Sun Kürsü Profesörüdür. Notre Dame de Sion Lisesinden 9,97/10’luk rekor ortalamayla mezun olan Onaral, Boğaziçi Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği eğitimi gördü, Boğaziçi Üniversitesi’nden Elektrik Mühendisliği BSEE (1973) ve MSEE (1974) diplomaları aldı. 1978’de Biomedikal Mühendislik Doktorasını Pennsylvania Üniversitesinde tamamladı. 1998 yılında ABD'deki Drexel Üniversitesinde Biyomedikal Mühendisliği Bilimleri ve Sağlık Sistemleri Fakültesini kurdu ve 2015 yılına kadar yönetti. Ocak 2015’den itibaren ‘Küresel İnovasyon Ortaklıkları’ Rektör danışmanlığı görevini üstlendi.

Prof. Dr. Banu Onaral’ın araştırma ve öğretim alanında akademik çalışmaları işlevsel beyin görüntüleme, ultrason ve optik yoğunluklu biyomedikal sinyal işlemciliği ve kompleks sistemler ağırlıklı bilgi ve sistem mühendisliğine odaklanmıştır. Araştırma grubuyla işlevsel optik beyin görüntüleme konusunda öncü ar-ge programları yürütmektedir. A.B.D’de Ulusal Bilim Vakfı (NSF), Ulusal Sağlık Vakfı (NIH), Federe Havacılık Kurumu (FAA), Deniz Kuvvetleri Araştırma Ofisi (ONR), Deniz Piyadeleri (US Marines) ve DARPA gibi Savunma Bakanlığına (DOD) bağlı araştırma kurumları tarafından desteklenen geniş kapsamlı araştırma projeleri yönetmektedir. Çok sayıda doktora ve yüksek lisans öğrencisine tez danışmanlığı yapmış ve ar-ge laboratuvarı ve merkezi kurmuştur.

Onaral, üniversite laboratuvarlarında geliştirilen biomedikal teknolojilerin hızla ticarileşmesi konusunda ‘Çevrimsel Araştırma’ (Translational Research) ve ‘Girişimci Teknoloji Aktarımı’ (Entrepreneurial Technology Transfer) akımının önderlerindendir. Drexel Üniversitesinde Biomedikal Teknolojilerin Ürüne Dönüşüm Programını kurmuştur. Bu program, üniversite araştırma-geliştirmecileri ile yerel ekonomik kalkınma kurumlarını, hukukçuları, iş insanlarını ve yatırımcıları bir araya getirmektedir.

IEEE Engineering in Medicine and Biology Society (EMBS)’da Fellow, American Association for the Advancement of Science (AAAS)’da Fellow ve American Institute for Medical and Biological Engineering (AIMBE)’de Kurucu Fellow unvanını kazanmıştır. Dünya çapında en çok sayıda biomedikal mühendisi bir araya getiren IEEE Engineering in Medicine and Biology Society’nın başkanlığını yapmıştır. Çin’de ve Türkiye’de akademik ve sanayi yenileşim işbirliklerine ve bilim ve teknoloji parklarına yardımcı olmakta, Teknopark İstanbul’un kuruluş çalışmalarına uluslararası onursal baş danışman olarak destek vermektedir.

Gençlerin bilimi sevmesine katkıları, insanî değerlerin laboratuvarda da ne kadar önemli olduğunu gösterip bilimle birleştirmesi dolayısıyla Üsküdar Üniversitesi tarafından Yüksek İnsani Değerler Ödülü takdim edilmesi uygun görülmüştür.